Pages home > EU Projects' Newsletters > NEST > Issue 4 - June 2014 - Hungarian version

Issue 4 - June 2014 - Hungarian version

 

Nest

NEST Newsletter

2014 június

Issue 3

A NEST - Network of Staff and Teachers in Childcare Services, azaz a Kisgyermekkori nevelésben és gondozásban dolgozók hálózata nevű projektet az Európai Bizottság Élethosszig Tartó Tanulás Programjának Comenius alprogramja finanszírozza. Célja, hogy Európában egy hálózatot hozzon létre a kisgyermeknevelő szakemberek képzése és tapasztalatcseréje céljából. Ez a projekt negyedik hírlevele.

Hírek a NEST projekt háza tájáról

A 2013 decemberi hirlevelünk óta a NEST közösség két nemzeti konferenciát is tartott - az egyiket Magyarországon a másikat Spanyolországban -, valamint folytatta a nemzetközi közösség építését is. Az éves EDEN (European Distance and E-learning Network) konferencián projektünk egy nemzetközi workshopot is szervezett, hogy bevonja a közösségbe az ott jelenlévő döntéshozókat és oktatási szakértőket is.

A december óta eltelt időszakban arra is odafigyeltünk, hogy együttműködési lehetőségeket keressünk más kezdeményezésekkel, projektekkel, ezért résztvettünk a Synergy Strand eseményen, ahol alkalmunk volt bemutatni a NEST-et és megismerkedni a területen hasonló témában dolgozó szakemberekkel.

A magyar konferencia apropóján a mostani hirlevél Magyarországra fókuszál: olvashatnak a magyar rendezvényről, jó gyakorlatokról és megismerkedhetnek érdekes esettanulmányokkal is.

imageimageimageimage

Sikeres magyar NEST konferencia

Az értékelő lapok tanulsága szerint is nagyon sikeres volt a március 22-én tartott magyar esemény – a gyönyörű idő és a szombati nap ellenére is több, mint 100 szakértő jött el. Miután több mint 90-en regisztráltak előzetesen – döntéshozók, kutatók, szakmagyakorlók és más ECEC szakemberek, végül 120-an vettek részt az eseményen. A helyszín, a Magyar Pedagógia Társaságnak köszönhetően, a nemrég felújított ELTE PPK aula volt.

imageA konferencia cime a következő volt: Közösség építő párbeszéd: sikeres párbeszéd a szülők és a kisgyermekgondozó szakemberek között. A témát a nemzeti NEST közösség választotta, ez volt a legutóbbi nemzeti munkacsoport találkozó munkájának középpontjában, most pedig a konferencia szolgált az elvégzett munka konklúziójául.

Nagyon izgalmas programot sikerült összerakni a magyar csoport együttműködésével: az előadások szinesek voltak, érdekesek, szinvonalasak és mindegyiket élénk beszélgetések követték. Az EU gyakorlatokról szóló (Salamon Eszter) és a NEST közésséget bemutató (Szalma Éva) előadások különösen nagy érdeklődésre tartottak számot. Minden résztvevőt érdekelné hasonló rendezvény a jövőben.

A konferenica előadásai, képei és programja ITT található.

Az első évek fontosságát hangsúlyozták a spanyol kollégák

imageA spanyol NEST partner AMEIWAECE (Korai kisgyermek gondozók világszövetsége) ‘Kiválóság a 0-3 évesek nevelésében’ cimmel tartotta konferenciáját a Holiday Inn-MADRID-ban. Az esemény nagyszerűen sikerült és lehetőséget adott a tagokkal való kellemes találkozóra, akik egész Spanyolország területéről érkeztek. A konferencián 500-an vettek részt.

A spanyol nyelvű sajtóanyag ITT olvasható

 

 

Kamishibai - papírszínház

A magyar konferencián a résztvevőknek lehetősége volt testközelből megismerkedni a kamishibai-jal vagy másnéven papirszinházzal, amit Kontra Sarolta mutatott be, a olvasóvá nevelésről tartott előadása keretében. Hangsúlyozta a korai évek és az akkor kifejlödő képességek fontosságát. A papirszinházzal való mesélés ötlete Japánból indult, amit eredetileg arra találtak ki, hogy morális töltetű történeteket mutassanak be olvasni nem tudó közönségnek.

A papírszínház használatáról az írás és olvasás kialakításában ITT olvashat bővebben (angol nyelven), magyarul a papírszínház blogot ajáljuk szíves figyelmükbe: http://papirszinhaz.blog.hu/

 

A pikleri megközelítés

Pikler Emmi neve fogalom a kisgyerekekkel dolgozó szakemberek körében. Az ő módszere és elvei mentén egyre több szülő tud nagyobb szabadságot biztositani a gyermekének. A Pikler módszer segit abban hogy a kicsikkel való együttélés minnél békésebb legyen; segit elkerülni az (akár akaratlan) erőszakot is a nevelésben. A Pikler módszer és elvek alkalmazása nemcsak óvodákban terjed, hanem olyan intézményekben is, amik a család helyett nevelik a kicsiket. (forrás: http://www.pikler.hu/)

image

Pikler Emmi (1902, Bécs - 1984, Budapest) magyar gyermekorvos volt, aki a kisgyermek gondolozással kapcsolatos új elképzeléseit a gyakorlatban is megvalosította az árvaházban, amit vezetett.

Bővebben a következő linkeken tájékozódhat:

http://www.pikler.hu/ (magyar)

http://www.pindur.hu/index.php/gondozunk/540-pikler-modszer.html (magyar)

http://thepiklercollection.weebly.com/ (angol)

 

 

Frissen a nyomdából: Kulcsadatok az európai korai kisgyermek gondozásban

Az Eurydice 2014-es, EU kulcsadatok a korai kisgyermekellátásban című beszámolójának célja, hogy betekintést nyújtson a szinvonalas kisgyermekellátásba, döntéshozói irányitással és nemzetközi szinten összehasonlitható indikátorokkal dolgozva. Ez a második beszámoló a témában a 2009-es óta, ami a szociális és kulturális esélyegyenlőség megteremtésével foglalkozott a korai kisgyermekellátáson keresztül.

A 2014-es beszámolót az Eurostat-al együtt adták ki: kombinálja a statisztikai adatokat rendszerszintű információkkal, hogy bemutassa az európai korai kisgyermek gondozás felépitését, a szerveződését és finanszirozását. Több, a döntéshozók számára kiemeleten fontos ügyet érint: hozzáférés, minőségbiztositás, finanszirozhatóság, vezetés, szülők bevonása, stb.

A jelentés ITT letölthető (angol nyelvű).

 

 

Ki van a felhasználónév mögött?

A NEST hálózat törekszik arra, hogy valódi emberek elkötelezett közössége maradjon, ennek érdekében minden hírlevélben bemutatkozik egy-egy tagunk. Ebben a hírlevélben a német Bianka Reichardt-tal ismerkedhetnek meg.

image‘A fiúk nagyszerűek, ha megérted őket. A férfiak is!’. Minden ami ehhez a kérdésköhöz tartozik az része az előadásoknak és szemináriumoknak, amiket szülőknek, óvónőknek és más szakembereknek tartok. Az oktatástudomány területén szerzett diplomám után a fiúk (és férfiak) viselkedésének különleges szükségleteivel kapcsolatos területre specializálódtam, valamint arra, hogy ez milyen következményekkel van a nőkre. A témában könyvet is kiadtam 2013-ban.

A 3 évnél fiatalabb gyermekek gondozása egy nagyon fontos feladat, amivel a kisgyermek nevelőknek szembesülnek. Verden kerületben a bölcsödék szövetségének elnöke vagyok és azon dolgozom, hogy szakmaibbá tegyünk a kisgyermek gondozást, képzéssel, támogatással és tanácsadással.

A praxisomban tanácsadás végzek olyan egyéneknek, pároknak, csapatoknak, akik éppen nehéz helyzetben találják magukat. A tanácsadásomban a legfontosabbnak azt tartom, hogy arra vezessem rá az embereket, hogy megtalálják a saját megoldásukat. Képzéseim során megértettem, hogy az egyén a kulcsa és szakértője saját magának: ezt a tudást tanitom.

Ajánlott olvasmányok

Maradjunk kapcsolatban és segítse a hálózat növekedését!

image

Ezúton szeretnénk meghívni, hogy

  • nézze meg a weboldalunkat és mondja el nekünk, hogyan tudjuk segítni a munkáját, ha a kisgyermekkori nevelés és gondozás területén dolgozik, és
  • csatlakozzon az online közösséghez, hogy kapcsolatba léphessen kollégáival vagy kutatóként elérhesse az e területen működő többi európai kutatót.

 

Találkozzon a kollégáival a NEST online közösségben

www.nest-project.eu

vagy lépjen kapcsolatba a helyi képviselőnkkel:

 

 

 

Institution

Contact person

Innovation in Learning Institute, Friedrich Alexander University, Erlangen – Nürnberg, Germany

Anne-Marie Meier, coordinator
anne-marie.meier@ili.fau.de

University of Macerata, Macerata, Italy

Laura Fedeli, laura.fedeli@unimc.it

Scienter Espana, Granada, Spain

Begona Arenas, barenas@scienter.es

Amitié Research Center, Bologna, Italy

Svenja Pokorny, spokorny@amitie.it

IPAK Institute for Symbolic Analysis and Development of Information Technologies, Velenje, Slovenia

Stanko Blatnik, blatnik@ipak-zavod.si

EDUCODE National Center for Professional Development in Education, Tampere, Finland

Marko Lahtinen, marko.j.lahtinen@tampere.fi

AMEI WAECE – World Association of Early Childhood Educators, Madrid, Spain

Elvira Sanchez Igual, comunicacion@waece.org

European Distance and E-Learning Network - EDEN, Milton Keyes, United Kingdom

Eva Szalma, szalma@eden-online.org

Militos Consulting SA, Athens, Greece

Kyriakos Lingas, lingas@militos.org

Budapest University of Technology and Economics, Budapest, Hungary

Denes Zarka, zarkakis@edu-inno.bme.hu

Last updated 2369 days ago by EDEN News